Suomen Ammattikoulutuksen Johtajat SAJO ry

Ammatillisen koulutuksen johtamisen kehittäjä SAJO ry
– vaikuta ja verkostoidu!

SAJO ry on ammatillisen koulutuksen johtajien verkosto, joka edistää jäsentensä ammatillisia ja palvelussuhteeseen liittyviä etuja. Valtakunnalliseen yhdistykseemme kuuluu lähes 300 ammatillisen koulutuksen johtajaa ja asiantuntijaa.
Lue lisää yhdistyksestä >

Ajankohtaista

Hyvää alkanutta vuotta, sajolaiset!

 

Vuodenvaihde toi muutoksia SAJO ry:n toiminnan järjestämiseen uuden puheenjohtajan ja uuden hallituksen muodossa. Isot kiitokset pitkän puheenjohtajakauden päättäneelle Maija Aaltolalle, joka on ollut erittäin aktiivinen erityisesti näkyvyyden ja vaikuttamistyön kehittämisessä. Hän on tehnyt pyyteettömästi työtä  – usein myöhäisillan ja yön tunteina – meidän jäsenten eteen. Kiitos Maija!

 

Otan innostuneena viestikapulan Maijalta vastaan tilanteessa, jossa uusia asioita alkaa niin Sajossa kuin laajemminkin ammatillisen koulutuksen kentällä. Suurimmat niistä ovat hallitusohjelmasta tulevat säädösmuutokset, jotka vaikuttavat merkittävästi meidän sajolaisten arkeen.

 

Vuoden 2024 aikana Sajolle tehdään uusi 4-vuotisstrategia (2025–2028). Työ aloitetaan jäsenkyselyllä, johon on lähetetty linkki jäsenille sähköpostitse tulleen jäsenkirjeen mukana. Strategiaa työstetään pitkin kevättä ja kesän opintomatkalla. Strategiasta päätetään syksyn vuosikokouksessa.

 

Meidän vahvuutemme on verkostoissa, niin Sajon sisäisissä kuin jäsenten omissa verkostoissa läpi ammatillisen koulutuksen, sekä osaamisen ja kokemusten jakamisessa. Puhelinsoiton päässä olevalta kollegalta saatu apu usein nopeuttaa asian ratkaisemista, lisää yhteisöllisyyden tunnetta ja vähentää henkistä työkuormaa. Hyödynnetään ja vaalitaan näitä tänäkin vuonna!

 

Uusi hallitus aloitti työnsä

Sajon uusi hallitus piti järjestäytymiskokouksen 16.1.2024. Kokouksessa valittiin hallituksen varapuheenjohtaja, sihteeri ja jäsenet eri työryhmiin vuodelle 2024. Varapuheenjohtajaksi valittiin Åsa Stenbacka Vamiasta ja sihteeriksi Heli Huotari Helsinki Business Collegesta. Hallituksen jäsenten esittely on kirjeen lopussa.

 

Työryhmäedustukset vuodelle 2024

OKM, Ammatillisen koulutuksen seurantaryhmä
Pekka Tauriainen Variasta

AMKE ry, Ammattiosaamisen valiokunta
Sanna Laihinen Lappiasta

OPH, Johtamisen oppiva yhteisö
Kari Puumalainen YSAOsta

Skills Finland ry:n hallitus
Sirkku Purontaus REDUsta

OKM, Tietojohtamisen kehittämisen (Tieto-osaava) -hankkeen ohjausryhmä
Anne Laine Sataedusta (hankkeen jatkoaika 30.4. asti)

Olympiakomitea, urheiluoppilaitosten ja urheiluakatemioiden seurantaryhmä
Antti Lahti Saskysta

 

Muutoksia aluevastaaviin

Lounais-Suomen uusi aluevastaava on koulutuspäällikkö Marleena Tuuri TAIsta. Pohjois-Suomen aluevastaavana aloittaa rehtori Sirkku Purontaus REDUsta. Pohjanmaalla aloittaa asiakkuusjohtaja Anu Haapasalo Kpedusta. Onnea uusille aluevastaaville!

 

Näkemyksiä hallitusohjelman toteutukseen

Hallitusohjelman toteutukseen liittyvät säädösmuutokset ovat valmistelussa. Merkittävimpiä niistä ovat toiminnanohjausta, rahoitusta ja opiskelun tukipalveluja koskevat säädökset. Niiden odotetaan tulevan lausuntokierrokselle kesäkuussa ja eduskunnan päätettäväksi loppusyksystä. Sajon ehdotuksia ja mielipiteitä on kuunneltu lähetekeskusteluissa ja taustalla käydyissä keskusteluissa hyvin. Yritämme vaikuttaa siihen, että näkemyksemme päätyvät lopullisiin säädösteksteihin saakka. Siihen tarvitsemme jäsenistöltä yhteisiä näkemyksiä viimeistään lausuntokierrosten aikana. Näistä tulee tilannekatsaus seuraavilla virtuaalikahveilla, jotka ovat 16.2. kello 14–15. Toivottavasti mahdollisimman moni pääsee tuolloin kuulolle ja keskustelemaan!

 

Kesällä Hollantiin ja syksyllä Helsinkiin

Kesän seminaarimatka (12.–14.6.) päätettiin tehdä Utrechtiin Alankomaihin. Matkan tarkempi aikataulu, ohjelma, hinnat, ilmoittautuminen ynnä muut tulevat myöhemmin.

 

Etukäteistietona jäsenille, että Suomen Diakoniaopisto SDO vastaa syyseminaarin (3.–4.10.) järjestelyistä Helsingissä. Business College on mukana järjestelyissä.


 

Esittelyssä hallituksen jäsenet ja varajäsenet


Pekka Tauriainen, puheenjohtaja
Koulutukseltani olen kasvatustieteen tohtori. Ammatillisen koulutuksen eri tehtävissä olen ollut 26 vuotta, joista rehtorina Vantaan ammattiopisto Variassa melkein 15 vuotta. Vastuullani on koko ammattiopiston toiminta ja talous. Erityiset kiinnostuksen kohteeni ovat johtaminen ja teknologia kaikissa muodoissaan. Vapaa-ajalla olen aktiivinen liikkuja, ja minusta saattekin yhteisissä tapaamisissamme lenkki-/salikaverin aamuin illoin. 


Åsa Stenbacka, varapuheenjohtaja
Vamian rehtori aurinkoisesta Vaasasta. Olen työskennellyt ammatillisen koulutuksen parissa yli 20 vuotta, ja olen ylpeä siitä. Sajo on minulle tärkeä verkosto, koska sieltä löytyy hyviä tyyppejä, joiden kanssa voi vaihtaa mielipiteitä ja jakaa huolia ja onnistumisia.

Heli Huotari, sihteeri
Apulaisrehtori, Helsinki Business College Oy / Business College Helsinki. Mukana monessa strategiahankkeessa, kiinnostuksena pedagoginen, hyvinvoinnin ja tietojohtaminen sekä laadunhallinta. Sajossa olen ollut hallituksen varajäsenenä 2019–2022, jäsenenä 2023 ja sihteerinä 1.7.2023 alkaen.

 

Sanna Laihinen, jäsen
Lappian osaamispalvelujohtaja. Vastuualueinani ovat osaamis- ja työelämäpalveluiden palveluyksikkö, kansainvälisyys ja pedagogiikka sekä hyvinvointi-, kulttuuri- ja palvelualat, opiskelijapalvelut. Olen toista kautta Sajon hallituksessa.

 

Kari Puumalainen, jäsen
Kuntayhtymän johtaja / rehtori, Ylä-Savon koulutuskuntayhtymä / Ylä-Savon ammattiopisto. Ammatillisen koulutuksen parissa vuodesta 1995 alkaen, välillä muissa töissä käyden. Erityisiä kiinnostuksen kohteita ovat tietojohtaminen, laadunhallinta ja kansainväliset asiat. Sajossa teen myös palvelussuhdekyselyiden teknisen toteutuksen ja analyysit.

 

Antti Lahti, jäsen
Olen toiminut ammatillisen koulutuksen johtotehtävissä 21 vuotta rehtorina, johtavana rehtorina tai kuntayhtymäjohtajana. SASKY koulutuskuntayhtymän kuntayhtymäjohtajana olen toiminut vuodesta 2009 alkaen. Olemme onnistuneesti toteuttaneet kuusi ammatillisen koulutuksen / lukiokoulutuksen fuusiota. Itse olen myös innokas kuntourheilun harrastaja hiihtäen, uiden ja juosten. Mottoni on: kannustuksesta syntyy innostus.

 

Kalle Ojanen, jäsen
Turun ammatti-instituutin sosiaali- ja terveysalan koulutuspäällikkö. Taustaltani olen lääkeainefyysikko ja fysiikan opettaja, ja olen opiskellut johtamista ja tuotekehitystyötä erikoisammattitutkinnon tasolla. Olen verkostomaisten toimintatapojen kannattaja ja innostunut erityisesti Pohjoismaisesta yhteistyöstä. Sajon toiminnan haluan tukevan erityisesti esihenkilötyötä ja koulun arjen pyörittämistä.

 

Arja Koli, varajäsen
Toimin Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymässä vararehtorina. Olen työskennellyt ammatillisen koulutuksen parissa eri tehtävissä vuodesta 1991. Koulutukseltani olen kasvatustieteen maisteri, joka on täydentänyt osaamista muun muassa erityispedagogiikan ja työ- ja organisaatiopsykologian opinnoilla. Yhdenvertaisuus ja mahdollisuuksien tasa-arvo ovat minulle tärkeitä arvoja.

 

Petteri Ora, varajäsen
Kiipulan ammattiopiston kehitysjohtaja. Vastuualueinani ovat strateginen kehittäminen, hanketyö, kansainvälisyys ja kilpailutoiminta. Olen ollut ammatillisen koulutuksen eri tehtävissä yli 30 vuotta, josta Kiipulassa 25 vuotta. Sydämen asiana ovat erityisen tuen opiskelijat ja yhteiskunnan heikompiosaiset. Vapaa-aika jakautuu tällä hetkellä liikunnan ja ukulelen rämpytyksen kesken. 


 

Hyvää talvista helmikuuta toivottaen

pj Pekka


 

Pekka Tauriainen

050 3124 514

pekka.tauriainen(ät)vantaa.fi

SAJO ry X:ssä (julkaisut näkyvät X:ään kirjautuneille):

Tietoa Sajosta

Haluamme auttaa sinua menestymään ammatillisen koulutuksen johtajana tai asiantuntijana. Järjestämme tapahtumia ja opintomatkoja sekä luomme verkostoja osaamisesi ja hyvinvointisi tueksi. Meillä on edustus useissa opetusalan valtakunnallisissa työryhmissä, ja annamme koulutuspoliittisia lausuntoja. Valitsemme vuoden ammattikoulutuksen johtajan ja myönnämme ansiomerkkejä.
Tutustu toimintaan >

Liity jäseneksi!

Verkostoidu, vaikuta ja hyödynnä jäsenedut!
Lue jäseneduista ja liity mukaan >

Meitä on jo

sajolaista!

Kysy ja kommentoi!

Kun haluat kysyä jäsenyydestä tai keskustella muista yhdistyksen toimintaan liittyvistä asioista: 
Ota yhteys hallitukseen >

Kurkkaa juhlajulkaisua

SAJO ry täytti 50 vuotta vuonna 2018. Vuosikymmeniä luotaavat Artti Antila, Anna Maria Jääskeläinen, Pentti Rauhala, Tuuli Romppainen ja Esa Toivonen. Nykypäivän näkökulmia valottavat Eija Alhojärvi, Olli-Pekka Heinonen, Maiju Korhonen, Teija Kunelius ja Seija Rasku. Tulevaisuuteen uskaltautuvat Mirja Hannula, Antti Maunu, Antti Seitamaa, Saija Sippola, Mika Tammilehto ja Ville Tuominen.
Tästä e-julkaisuun >

Jaa sivu: