[[Site/Publish_:_unsupportedBrowser]]

Rahoitukseen saadaan toivottua ennakoitavuutta

Lisätty 26.01.2020

Ammatillisen koulutuksen perusrahoituksen osuus jäädytetään vuoden 2020 tasolle eli 70 prosenttiin. Myös suorite- ja vaikuttavuusrahoitusten osuudet säilyvät ennallaan (20 % ja 10%). Ministeri Li Anderson kuuli tässä keskeisessä päätöksessä meitä sidosryhmien edustajia 23.1.2020. On hienoa, että minut SAJOn edustajan kutsuttiin mukaan. Koulutuksen johtajien näkemyksillä on merkitystä!

Vastustin esitettyä mahdollisuutta, että vaikuttavuusrahoituksen osuutta olisi nostettu 15 prosenttiin ja suoritusrahoituksen osuutta olisi pienennetty 15 prosenttiin. Muutos olisi antanut väärän signaalin ja haastanut johtamista. Yksilöllisissä poluissa olemme päässeet kehittämistyössä jo pitkälle, mutta vaikuttavuusrahoituksen osalta järjestelmät ja prosessit on vielä valtakunnallisesti kesken. On myös tärkeää tiedolla johtamisen näkökulmasta, että saamme tästä vuodesta lähtien vuodet vertailukelpoisiksi. 
 
Toin keskustelussa esille, että rahoitusjärjestelmää vakauttavan muutoksen lisäksi tulee rahoitusjärjestelmää muiltakin osin kehittää. Tulee varmistaa riittävä rahoitus (eurot) ja kohdistaa rahoitus paremmin (kustannuskorit ja profiilikertoimet) sekä poistaa valtionosuusrahoituksesesta turhat erillishaut (byrokratia, tasapuolisuus). Tämä on tärkeää, jotta voimme vastata parhaalla mahdollisella tavalla ammatillisen koulutuksen nykyisiin ja tuleviin oppivelvollisuuden ja jatkuvan oppimisen haasteisiin.
 
Rahoituslaki pitää avata tämän jäädyttämisen ansiosta. Nyt onkin tärkeää kerätä konkreettisia muutos- ja korjausesityksiä, joita voimme ministeriölle esittää samassa yhteydessä tehtäväksi. 
 
 
Kuvassa sidosryhmien edustajat ministeri Li Andersonin kanssa 23.1.2020
järjestetyssä keskustelutilaisuudessa opetus- ja kulttuuriministeriössä.

 
Vuoteni SAJOn hallituksen puheenjohtajana alkoi vauhdikkaasti! Uudesta oppivelvollisuuslain luonnoksestakin on jo yksi seurantaryhmän kokous takana. 
 
 
Tammikuisin terveisin
Maija Aaltola
SAJOn hallituksen puheenjohtaja