[[Site/Publish_:_unsupportedBrowser]]

Jäsenkirje 6/20: WhatsApp-ryhmä kaapattiin, menneet ja tulevat seminaarit, palkitut, vuosikokous, ajankohtaista vaikuttamistoiminnasta

Lisätty 27.10.2020

Syystervehdys kaikille! Toivottavasti olette ehtineet pitämään syyslomien aikana hengähdystaukoa. Ulkomaille ei ole voinut suunnata, mutta Suomen luonto on pistänyt parastaan väriloistollaan, auringonpaisteellaan ja monin paikoin myös ensilumella. Voimia nyt tarvitsemmekin! Syksyn lisärahoitus- ja valtionavustushakurumba saatiin vasta päätökseen, ja heti sopivasti saimme ohjeet vuoden 2021 varsinaisen rahoitushakemuksen laadintaan. Myös oppivelvollisuuden laajentamiseen liittyvä lakipaketti eteni eduskunnan käsittelyyn. Uudistuksen toteutuminen on ison askeleen verran varmemmin toteutumassa – edelleen toimeenpanon kannalta järjettömän nopeassa aikataulussa. Jos esitys menee sellaisenaan eteenpäin, meillä on jälleen uudistuksen pikatoimeenpano käsissä ja vieläpä koronapandemian keskellä.

WhatsApp-ryhmä Sajoyhteisö kaapattiin yöllä

Sajo elää tällä hetkellä myös ikävässä mielessä ajassa – suosittu WhatsApp-ryhmämme kaapattiin yöllä. Nimi oli vaihtunut, ala-arvoista sisältöä jaettiin, Whatsapp-viestejä ja soittoja tuli vieraista numeroista. Moni teistä poistui ryhmästä jo ennen kuin huomasin tilanteen. Heti kun ryhmän ylläpitäjänä heräsin, poistin ensin kaikki sajolaiset ryhmästä, sitten sadat vieraat ihmiset, ja sen jälkeen sain poistettua koko ryhmän. 

Verkostomme toimi tässäkin tilanteessa hyvin. Sain teiltä runsaasti viestejä ja neuvoja. Sirkku tallensi ryhmämme arvokkaat viestit ja kuvat. Luovin tietoturvahenkilö oli selvittänyt, että linkki WhatsApp-ryhmään oli löytynyt SAJOn nettisivuilta, sinne tallennetusta jäsenkirjeestämme. Nyt kaikki vastaavat tiedot poistetaan sivuiltamme. 

Jos saa viestejä ja soittoja vieraista numeroista, kannattaa nyt olla niissä erityisen tarkkana. Itse olen estänyt kaikki vieraat henkilöt, joilta olen aamun aikana saanut yhteydenottoja. Lisäksi olen rajannut yksityisyyttäni WhatsAppin tietoturva-asetuksista. IT-tukemme suositteli minua vaihtamaan salasanat myös tietojärjestelmiin liittyen varmuuden vuoksi. Nyt tilanne näyttää osaltani rauhoittuneen, mutta jatkan osaltani selvittelyä, mitä varotoimenpiteitä vielä pitäisi tehdä. Voitte laittaa minulle viestiä, jos olette saaneet tietoturvavastaaviltanne lisäohjeita. Tiedotan teille heti, jos saan lisäohjeita.

Olen äärettömän pahoillani tapahtuneesta ja toivon todella, ettei tästä koidu kenellekään enempää haittaa mitä jo on aiheutunut.

Mikä uudeksi keskusteluryhmäksi? Virtuaalikahvitunti pe 30.10. klo 15–15.30

Moni on jo aamun aikana ollut pahoillaan toimivan WhatsApp-ryhmän menettämisestä. Uuden ryhmän perustamista pitää nyt kuitenkin tarkkaan harkita. WhatsApp kaksinkertaisella tunnistautumisella olisi nyt menetettyä ryhmää turvallisempi vaihtoehto. Sitten pohdin uutta Microsoftin Kaizalaa – onkohan sen kätevyydestä kellään kokemusta? Tämä aihe tietoturvariskeineen olisi hyvä ottaa yhteiseen keskusteluun heti tällä viikolla 30.10.2020 klo 15.00–15.30 virtuaalikahvitunnilla. Liity kokoukseen tästä.

Virtuaalikahvitunteja on toivottu muutenkin uudelleen otettavaksi kalenteriimme – aloitetaan ne nyt sitten tällä aiheella, tule jos vaan ehdit!


Kiitos osallistumisesta miniseminaariimme 1.10.

SAJOn perinteinen kaksipäiväinen syysseminaari korvataan tänä vuonna puolenpäivän kestoisilla miniseminaareilla. Ensimmäinen miniseminaari toteutettiin 1.10.2020 klo 12.00–15.00 teemalla Ammatillisella koulutuksella osaamistaso nousuun. Seminaarin materiaali löytyy  täältä. Palautetta ja ideoita tuleviin seminaareihin sekä muuhun SAJOn toimintaan voitte antaa 31.10.2020 asti täällä. Kiitos kaikille seminaariin osallistuneille!
 

Ilmoittaudu Kuinka johdan uudistuksia, case oppivelvollisuus -miniseminaariin 20.11.

Seuraava miniseminaari toteutetaan 20.11.2020 klo 9.00–11.30 Kuinka johdan uudistuksia, case oppivelvollisuus -teemalla. Seminaarin sisältö elää sen mukaan, missä vaiheessa oppivelvollisuusuudistus silloin on menossa. Uudistusten johtaminen on kuitenkin aihe, joka varsinkin meille ammattikoulutuksen johtajille on aina ajankohtainen aihe. Alustajina ja keskustelijoina seminaariin osallistuvat Mika Tammilehto OKM:stä, Maarit Kallio-Savela Kuntaliitosta ja Laura Rissanen Sivistasta. He ovat olleet oppivelvollisuusuudistuksen valmistelussa tiiviisti mukana, ja he edustavat laajasti toimintakenttäämme. Myös uudistusten johtamiseen tuomme seminaarissa asiantuntijanäkökulmaa, ja toivomme teiltä jäseniltä hyviä käytännön esimerkkejä jaettavaksi. Olkaa rohkeasti yhteydessä!

Miniseminaarin tavoitteena on konkretisoida tulevaa uudistusta yhdessä - mitkä asiat pitää muuttua, millä aikataululla ja mitä pitää ottaa huomioon. Seminaari järjestetään verkossa ja on jäsenille maksuton. Ilmoittaudu seminaariin tästä.


Heikki Helve vuoden ammattikoulutuksen johtajaksi ja Raimo Alarovalle hopeinen ansiomerkki

SAJO ry on valinnut vuodesta 1994 lähtien vuosittain Suomen vuoden ammattikoulutuksen johtajan. Valinnan tekee jäsenten ehdotusten ja perustelujen pohjalta hallitus. Kiitos hyvistä ehdotuksista, joita tuli tänä vuonna useita! Vuoden 2020 ammattikoulutuksen johtajaksi valittiin kuntayhtymän johtaja Heikki Helve. SAJOn tämän vuoden teeman mukaisesti Heikki on toiminut rohkeana yhteiskunnallisena verkottujana ja vaikuttajana. 

SAJO ry voi myöntää hopeisen ansiomerkin henkilölle, joka on toiminut erityisen ansiokkaasti yhdistyksen tai sen tarkoitusperien hyväksi. Hallitus tekee päätöksen ansiomerkin myöntämisestä jäsenten tekemien ehdotusten ja perustelujen pohjalta. Ansiomerkki päätettiin tänä vuonna myöntää SAJO ry:n pitkäaikaiselle jäsenelle sekä hallituksen jäsenenä ja puheenjohtajanakin toimineelle Raimo Alarovalle.

Vuoden ammattikoulutuksen johtaja ja hopeisen ansiomerkin saaja julkaistiin 1.10.2020 järjestetyssä SAJOn seminaarissa. Lue lisää Heikin ja Raimon taustoista sekä valinnan perusteista SAJOn tiedotteesta.

Onnittelut vielä teille kummallekin!

 
SAJO ry:n vuosikokous

Miniseminaarin yhteydessä 1.10.2020 pidettiin SAJO ry:n vuosikokous. Vuosikokouksessa hyväksyttiin mm. vuoden 2019 toimintakertomus ja tilinpäätös sekä toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2021. Kiitos runsaasta ja aktiivisesta osallistumisesta! 

Vuosikokouksen materiaali löytyy mahdollisimman pian täältä.

SAJO ry:n hallitus vuodelle 2021 on valittu

SAJOlla on hallitus, johon kuuluu kahdeksi kalenterivuodeksi kerrallaan valitut puheenjohtaja ja kuusi varsinaista jäsentä sekä kaksi varajäsentä. Vuosittain on erovuorossa, puheenjohtajaa lukuun ottamatta, kolme jäsentä varajäsenineen. Hallitukseen valittujen jäsenten ja puheenjohtajan toimikausien (2 vuotta) lukumäärä on enintään kolme (3). Hallituksen tehtävänä on johtaa yhdistyksen toimintaa sääntöjen ja yhdistyksen kokousten päätösten edellyttämällä tavalla.

Ehdollepanotoimikunta tekee esityksen vuosikokoukselle hallituksen jäseniksi ja varajäseneksi. Ehdollepanotoimikunnan muodostavat aluevastaavat, ei-erovuorossa olevat hallituksen jäsenet ja ne erovuorossa olevat hallituksen jäsenet, jotka ovat kieltäytyneet hallitusjäsenyydestä. Ehdollepanotoimikunnan puheenjohtajana toimii hallituksen varapuheenjohtaja tai hänen erovuoroisena olleessaan hallituksen nimeämä hallituksen ei-erovuoroinen jäsen.

SAJOn vuosikokouksessa 1.10.2020 valittiin hallituksen jäsenet erovuoroisten tilalle. Erovuorossa olivat varsinaiset jäsenet (Jukka Kosunen 1,5 toimikautta), Harri Pölönen (2 toimikautta) ja Raimo Sivonen (2 toimikautta). Ehdollepanotoimikunnan esityksestä vuosikokous valitsi Jukka Kosusen, Harri Pölösen ja Raimo Sivosen hallituksen jäseniksi uudelle kaudelle.  


Hallituksen kokoonpano kokonaisuudessaan vuonna 2021:

puheenjohtaja Maija Aaltola, OMNIA
jäsen Karri Koli, VARIA
jäsen Jukka Kosunen, SAKKY
jäsen Sirkku Purontaus, KPEDU
jäsen Harri Pölönen, RIVERIA
jäsen Raimo Sivonen, KAO
Jäsen Åsa Stenbacka VAMIA
varajäsen Heli Huotari, HBC
varajäsen Teija Tiirikka, Winnova


SAJO toimii aktiivisesti valtakunnallisesti

Yhdistyksemme näkemykset huomioidaan hyvin valtakunnallisessa päätöksenteossa ja ammatillisen koulutuksen uudistuksissa. Osallistumme aktiivisesti erilaisiin työryhmiin jäseninä.

Ammatillisen koulutuksen laadun ja tasa-arvon kehittämisohjelman seurantaryhmään on nimetty SAJOn edustajana Karri Koli Variasta. 

SAJO sai kuulemiskutsun eduskunnan Tiede- ja sivistysjaokseen 16.10.2020 liittyen valtion talousarvioon 2020. Maija Aaltola osallistui kuulemiseen ja lausunto löytyy täältä.

Oppivelvollisuus on edennyt eduskuntakäsittelyyn, ja laajasti jaettu kokemus on, ettei lausuntojamme ole riittävästi huomioitu mm. uudistuksen aikataulun suhteen. Oppivelvollisuusuudistus edellyttää tiettyjä muutoksia lakiin, mutta samassa yhteydessä on OAJ:n vahvalla tuella esitetty muitakin muutoksia, joita on mahdoton hyväksyä. SAJOn vahva kanta on, että oppiminen ja osaaminen pitää säilyttää ammatillisen koulutuksen ytimessä – opetuksen ja oppituntien sijasta. SAJO, KT, AMKE ja SIVISTA tekevät asian osalta tiivistä vaikuttamisyhteistyötä. Jos teillä on kansanedustajaystäviä, niin myös heille kannattaa nyt avata ammatillisen koulutuksen ydintä – osaamisperusteisuutta.


Muistathan SAJOn viestintäkanavat ja olla siellä aktiivinen